Documentation 0.1

Common Content

Kiadás 0

McDude, Dude

My Org Best Div in the place

jogi közlemény

Copyright © 2009 Red Hat, Inc.. This material may only be distributed subject to the terms and conditions set forth in the Open Publication License, V1.0, (the latest version is presently available at http://www.opencontent.org/openpub/).
Fedora and the Fedora Infinity Design logo are trademarks or registered trademarks of Red Hat, Inc., in the U.S. and other countries.
Red Hat and the Red Hat "Shadow Man" logo are registered trademarks of Red Hat Inc. in the United States and other countries.
All other trademarks and copyrights referred to are the property of their respective owners.
Documentation, as with software itself, may be subject to export control. Read about Fedora Project export controls at http://fedoraproject.org/wiki/Legal/Export.

(preface title goes here)

1. Irat hagyományok

E kézikönyv számos hagyományt használ bizonyos szavak és kifejezések kiemelésére, illetve azért, hogy felhívja a figyelmet bizonyos adatokra.
PDF és papír kiadásokban, e kézikönyv a Liberation Fonts betűket használja. A Liberation Fonts halmaz a HTML kiadásokban is használják, ha a betűket telepítették a rendszerbe. Ha nem, akkor más azokkal egyenértékű betűk jelennek meg. Megjegyzés: a Red Hat Enterprise Linux 5 és újabb változatai tartalmazzák a Liberation Fonts betűket.

1.1. Tipográfiai hagyományok

Négy tipográfiai jelölést használunk figyelemfelhívásra bizonyos szavak és kifejezések esetében. E jelölések és a körülmények amelyek közt alkalmazzuk őket a következőek:
Egyenszéles félkövér
Rendszer bemenet kiemelésére használjuk, beleértve a héj parancsokat, fájl neveket és elérési utakat. Billentyűleütések illetve billentyűkombinációk kiemelésére szintén használjuk. Például:
Egy az aktuális munkamappában levő fájl, a kedvenc_toplistás_regényem tartalmának megtekintéséhez gépelje be a cat kedvenc_toplistás_regényem parancsot a terminálban és nyomjon Entert, aparancs végrehajtásához.
A fentiekben fájlnév, héj parancs és billentyűleütés, mind egyenszéles félkövér, és mind megkülönböztethető a szövegkörnyezetnek köszönhetően.
Billentyűkombinációkat a részeit összekötő kötőjel különbözteti a billentyűleütésektől. Például:
Nyomjon Entert a parancs végrehajtásához.
Nyomjon Ctrl+Alt+F1-et az első látszólagos terminálra váltáshoz. Nyomjon Ctrl+Alt+F7-et az X-Window munkamenetbe visszatéréshez.
Az első mondat egy bizonyos megnyomandó billentyűt emel ki. A második két hármas billentyűkombinációt emel ki, ahol a kombinációk elemeit egyidejűleg nyomják meg.
Ha forráskódot, osztály neveket, műveleteket, függvényeket, változó neveket illetve visszatérési értékeket említünk egy bekezdésben, akkor azokat a fentiek szerint egyenszéles félkövér betűkkel jelenítjük meg. Például:
Fájlkezelő osztályok tartalmaznak egy filesystemet fájlrendszerekhez, filet fájlokhoz illetve dirt mappákhoz. Minden egyes osztályhoz tartozik hozzá rendelt jogosultság halmaz.
Arányos félkövér
Ez olyan szavakat vagy kifejezéseket jelöl, amikkel egy rendszerben találkozhatnak: alkalmazás neve, párbeszéd doboz szövege, címkés gomb, jelölő doboz és választó gomb címke, menü és almenü címe. Például:
Válassza a fő menü Rendszer > Beállítások > Egér pontját az Egér beállítás indításához. A Gombok fülön, kattintson a Balkezes egér jelölő dobozra, majd a Bezárás gombra az elsődleges egérgomb balról jobbra felcseréléséhez (a bal kézhez igazításhoz).
Különleges jelek gedit fájlba beszúrásához válassza az Alkalmazások > Kellékek > Karaktertábla menüpontot. Majd válassza a Karaktertábla menüjéből a Keresés > Keresés… pontot. Gépelje be a jel nevét a Keresés mezőbe, és kattintson a Következő gombra. A keresett jelet a Karaktertábla kiemeléssel jelöli. Duplán kattintva e kiemelt jelre a Másolandó szöveg mezőbe kerül. Kattintson a Másolás gombra. Váltson vissza az iratra, és válassza a gedit menüjéből a Szerkesztés > Beillesztés pontot.
A fenti szöveg tartalmaz alkalmazás neveket, rendszer szintű menü neveket és elemeket, alkalmazások saját menü neveit, grafikus felületen található gombokat és szövegeket, mind a szövegkörnyezettől jól megkülönböztethetően arányos félkövér alakban megjelenítve.
Vegye észre a > jel használatát, ami menü és almenü bejárását jelöli. Ez a nehezen követhető „Válassza a fő menü Rendszer menüjének Beállítások almenüjének Egér pontját” leírás helyett áll.
Egyenszéles dőlt félkövér vagy Arányos dőlt félkövér
Akár az egyenszéles félkövér akár az arányos félkövér esetében a dőlt betű helyettesíthető vagy változó szöveget jelöl. A dőlt betű jelöli, hogy nem kell szó szerint begépelni azt, vagy hogy a megjelenő szöveg helyzettől függően változik. Például:
Távoli gépre ssh-t használva történő bejelentkezéshez gépelje be az ssh használó@tartomány.neve parancsot a parancssorba. Ha a távoli gép pelda.hu és a használó azonosítója azon a gépen jani, akkor gépelje be az ssh jani@pelda.hu parancsot.
A mount -o remount fájlrendszer parancs újra csatolja a megnevezett fájlrendszert. Például a /home fájlrendszer újracsatolására való parancs a mount -o remount /home.
Az éppen telepített csomag változat számát megtekintendő, használja az rpm -q csomag parancsot. Ez a következő eredményt adja: csomag-változat-kiadás.
Vegye észre a fenti dőlt félkövér szavakat: használó, tartomány.neve, fájlrendszer, csomag, változat és kiadás. Minden szó egy helyettes. Vagy parancs kiadása során begépelendő, vagy a rendszer által megjelenített szöveg.
A szokványos – munka címét megjelenítendő – használat mellett a dőlt betű új fontos szakkifejezés első használatát is jelölheti. Például:
Amikor az Apache HTTP szolgáló elfogadja a kérést, továbbítja azt a gyerek folyamatainak, hogy kezeljék. A gyerek folyamatok vagy szálak e csoportja a tartalék szolgálók néven ismeretes. Apache HTTP szolgáló 2.0 alatt, e tartalék szolgálók teremtését és karbantartását a Multi-Processing Modules (MPMs) nevű modulok csoportja végzi. Más moduloktól eltérően csak egy az MPM csoportból csak egy modult tölthet be az Apache HTTP szolgáló.

1.2. Behúzós idézetek

Két – gyakran többsoros – adat típust választanak el látványosan a környező szövegtől.
A parancssorba küldött kimenetet egyenszéles román alakban jelenítjük meg:
könyvek   Asztal  iratok     félkész mss  fotók  dolgok svn
könyv_próba Asztal1  letöltések   képek  jegyz írások  svg
A forráskód példákat szintén egyenszéles román betűtípussal szedjük, de a következő kiemeléseket és megjelenítést alkalmazzuk:
package org.jboss.book.jca.ex1;

import javax.naming.InitialContext;

public class ExClient
{
  public static void main(String args[]) 
    throws Exception
  {
   InitialContext iniCtx = new InitialContext();
   Object     ref  = iniCtx.lookup("EchoBean");
   EchoHome    home  = (EchoHome) ref;
   Echo      echo  = home.create();

   System.out.println("Echo kész");

   System.out.println("Echo.echo('Szia') = " + echo.echo("Szia"));
  }
  
}

1.3. Megjegyzések és figyelmeztetések

Végül három látványos stílust használunk figyelemfelkeltésre olyan tájékoztatáshoz, ami felett könnyen átsiklanának.

Megjegyzés

A megjegyzés rövid jótanács, fogás vagy az aktuális feladat egy másik megközelítése. Egy megjegyzés átugorható komolyabb negatív következmény nélkül, de egy ügyes trükk – ami megkönnyíti az életet – nagyon tud hiányozni.

Fontos

A fontos dobozok könnyen kihagyható részleteket taglalnak: beállítás változásokat, ami az aktuális munkamenetre vonatkoznak, vagy olyan szolgáltatásokra, amiket újra kell indítani, hogy a változások életbe lépjenek. Fontos doboz átugrása nem okoz adatvesztést, de lehet belőle némi izgalom és gyötrelem.

Figyelmeztetés

Figyelmeztetést ne ugorjon át! Figyelmeztetés mellőzése valószínűleg adatvesztést okoz.

2. Visszajelzés kell nekünk!

Hibajelentés feladása során győződjön meg arról, hogy megemlítette a kézikönyv azonosítóját: Common_Content
Ha akad bármilyen az irat javítását célzó javaslata, próbálja azt olyan részletesen leírni, amennyire csak lehetséges. Ha hibát talált, kérem adja meg a szakasz számát és a szövegkörnyezetet, hogy könnyen megtaláljuk.